top of page
WhatsApp_Image_2022-04-20_at_10.50.56_AM-removebg-preview.png

PEDODONTÄ°

  • AÄŸrıyı azaltacak bir ÅŸeyler

BaÅŸka hiç bir ÅŸey iÅŸe yaramazsa parasetamol iÅŸinizi kolaylaÅŸtıracaktır. Doz ayarlaması için doktorunuza danışın. Doktorunuz önermediÄŸi sürece bebeÄŸinizin diÅŸetlerine baÅŸka bir ÅŸey sürmeyin. Bunun içine alkollü içecekler de dahildir.

Çocukların genel saÄŸlık tablosunda diÅŸlerin önemli bir yeri vardır. Her bakımdan geliÅŸmekte oldukları için iyi beslenmeye dolayısıyla da saÄŸlıklı diÅŸlere ihtiyaçları vardır. Ä°lerlemiÅŸ çürükler ve kötü ağız hijyeni çocuklarda diÅŸ iltihaplanmalarına sebep olur; bu da halsizlik, ateÅŸ gibi sonuçlar doÄŸurabilir. 

​

Süt diÅŸleri: Bebek diÅŸlenmeye 6. aydan itibaren baÅŸlar. Ä°lk olarak genellikle alt süt kesici diÅŸler sürer. Süt diÅŸlerinin sürme periyodu 18 – 30 aylar arasında tamamlanır.

DiÅŸlerinin tamamı sürdüÄŸü zaman çocuÄŸun aÄŸzında toplam 20 adet süt diÅŸi vardır.

​

Sürekli diÅŸler: Çocuklarda sürekli diÅŸlenme 6 yaşından itibaren 1. büyük azı diÅŸi ile baÅŸlar. Bu diÅŸ en arkadaki süt azısının gerisinden sürer, ve genellikle veliler tarafından süt diÅŸi zannedilerek ihmal edilir. Bu yüzden erken kayıplar olur. Sürekli diÅŸlenme periyodu 20 yaÅŸ diÅŸleri sürdüÄŸünde tamamlanmış olur.

ÇOCUKLARDA DÄ°Åž ÇIKARMA

DiÅŸler Ne Zaman Çıkar? 

Ortalama olarak ilk diÅŸ 7. ay ortalarında belirir.Ancak bazan ilk diÅŸ üçüncü ayda erkenden ortaya çıkarken, bazan da on ikinci ay, hatta sonrasına sarkabilir. DiÅŸlerin çıkışı genellikle kalıtsal düzene uyar, yani sizin veya eÅŸinizin diÅŸleri erkenden çıkmışsa bebeÄŸinizde de aynı ÅŸekilde olması olasıdır. Alttaki ÅŸekilde süt diÅŸlerinin ortalama çıkış zamanlarını görebilirsiniz.

pedodonti_clip_image002.jpeg
dogaldisleme.jpeg

DiÅŸler Çıkarken Neler Olur? 

DiÅŸ çıkarma belirtileri diÅŸlerin kendisinden iki-üç ay önce ortaya çıkabilir. Bu semptomlar çocuktan çocuÄŸa deÄŸiÅŸir ve aslında bunların neler oldukları ve ne kadar aÄŸrı verdikleri konusundaki görüÅŸler de doktordan doktora deÄŸiÅŸmektedir. Ancak genellikle diÅŸ çıkaran bir bebeÄŸin ÅŸu tecrübeleri yaÅŸayabileceÄŸi kabul edilmektedir.

  • Salya akıtmak

Birçok bebek iki buçuk-üç aylıktan baÅŸlayarak salya akıtır.DiÅŸ çıkarma bunu bazı bebeklerde diÄŸerlerine göre daha çok arttırmaktadır.

  • Çene ya da yüzde kızarıklık

Bol salya akıtan bir bebekte ,çenede ve ağız çevresinde sürekli salya temasının yarattığı tahriÅŸe baÄŸlı olarak deride kızarıklık ya da çatlakların oluÅŸması ÅŸaşırtıcı deÄŸildir. Bunu önlemek için gün boyunca periyodik olarak salyayı nazikçe silin ,bebeÄŸiniz uyurken akan salyayı emmesi için de yatak çarÅŸafının altına bir havlu koyun. Deride kuruma belirdiÄŸinde yumuÅŸak bir deri kremi ile o bölgeyi sürekli nemli tutun.

  • Hafif öksürük

Aşırı salya bebeÄŸin zaman zaman tıkanmasına ve öksürmesine yol açabilir. BebeÄŸiniz soÄŸuk algınlığı ,nezle ya da alerji belirtileri göstermiyorsa bunda endiÅŸelenecek bir durum yoktur. Bebeklerin dikkat çekmek ya da ses repertuarlarını zenginleÅŸtirmek için öksürüÄŸü sürdürmeleri sık görülen bir durumdur.

  • Isırma

Bu durumda bir ısırık düÅŸmanlık belirtisi deÄŸildir. DiÅŸ çıkaran bir bebek eline geçen her ÅŸeyi - bu kendi eli ,annesinin memesi ,yabancı birinin parmağı olabilir - aÄŸzına sokarak diÅŸetlerini rahatlatmaya çalışır.

  • AÄŸrı

Çıkmakta olan bir diÅŸin baskısı altında diÅŸ etinde enflamasyon geliÅŸir. Bu durum bazı bebeklerde dayanılmaz aÄŸrılara yol açarken bazılarında hiç sorun oluÅŸturmayabilir. Ä°lk diÅŸ ve azı diÅŸleri çıkarken en fazla sıkıntı yaratan diÅŸlerdir.

  • Huzursuzluk

Enflamasyon arttıkça ve keskin diÅŸ yüzeye yaklaÅŸtıkça bebeÄŸin diÅŸetindeki aÄŸrı sürekli bir hal alabilir. Kronik aÄŸrısı olan herkes gibi sıkıntılı olabilir ve kendi normal halinden uzaklaÅŸabilir. Bu huzursuzluk bazan haftalar boyunca sürebilir.

  • Beslenmeyi reddetme

DiÅŸ çıkarmakta olan bir bebek beslenmeyi reddedebilir. Katı yiyeceklere baÅŸlamış olan bir bebek bir süreliÄŸine bu yiyeceklere karşı olan ilgisini yitirebilir. Ancak bu sizi endiÅŸelendirmemelidir. Çünkü bebeÄŸiniz sıvı gıdalardan da gerekli besinleri alır ve diÅŸi çıktıktan sonra iÅŸtahı yerine gelecektir.

  • Ä°shal

Bunun diÅŸ çıkarma ile olan ilgisi çok ÅŸüphelidir. Bazı anneler her diÅŸ çıkardığında bebeklerinin ishal olduÄŸunu söylerler. Bazı doktorlar büyük olasılıkla artmış tükrük salgısı nedeniyle diÅŸ çıkarmayla barsak hareketleri arasında bir bağıntı olduÄŸunu düÅŸünürler. Bazı doktorlar ise böyle bir bağıntının olduÄŸunu kabul etmek istemezler ; belki de annelerin her ishali diÅŸ çıkarmaya baÄŸlayarak önemli gastointestinal bozuklukların göz ardı edilebileceÄŸinden çekindikleri için böyle davranırlar. DiÅŸ çıkardığı dönemde bebeÄŸinizin dışkısının sulu olabileceÄŸini bilin , ama iki dışkılamadan daha uzun süren ishali mutlaka doktorunuza bildirin.

  • AteÅŸ

AteÅŸ de tıpkı ishal gibi doktorların diÅŸ çıkarmayla bağıntılı olduÄŸu konusunda tereddütle yaklaÅŸtıkları bir belirtidir. DiÅŸ etlerindeki enflamasyon nedeniyle 38 C'nin altındaki bir ateÅŸ diÅŸ çıkarmaya eÅŸlik edebilir. Yine de bebeÄŸinizin ateÅŸi varsa diÄŸer zamanlarda ne yapıyorsanız öyle davranın ve iki günde azalmazsa doktorunuza haber verin.

  • Uykusuzluk

DiÅŸ çıkarmakta olan bir bebek beslenmeyi reddedebilir. Katı yiyeceklere baÅŸlamış olan bir bebek bir süreliÄŸine bu yiyeceklere karşı olan ilgisini yitirebilir. Ancak bu sizi endiÅŸelendirmemelidir. Çünkü bebeÄŸiniz sıvı gıdalardan da gerekli besinleri alır ve diÅŸi çıktıktan sonra iÅŸtahı yerine gelecektir.

  • DiÅŸeti hematomu

Bazan çıkan bir diÅŸ diÅŸetinde kanamaya neden olabilir , bu da mavimtrak bir leke olarak görülür. Bu hematomlar için endiÅŸelenmeye gerek yoktur ve tıbbi giriÅŸim gerektirmeden kendiliklerinden düzelirler. SoÄŸuk kompres acıyı azaltıp iyileÅŸmeyi hızlandırabilir.

  • Kulak çekiÅŸtirme , yanak kaşıma

DiÅŸetlerindeki aÄŸrı sinir yolları boyunca kulak ve yanaÄŸa yansıyabilir. Bebeklerin kulak enfeksiyonu olduÄŸunda da kulaklarını çekiÅŸtirdiklerini unutmamak gerekir. BebeÄŸiniz diÅŸ çıkarsa bile kulak enfeksiyonundan kuÅŸkulanıyorsanız doktorunuza danışın.

DiÅŸ Çıkarken Neler Yapmalı? 

Onlarca denenmiÅŸ tedavi yöntemi vardır. Bazıları iÅŸe yarar , bazıları yaramaz. AÅŸağıdakilerden bazılarını siz de deneyebilirsiniz 

  • ÇiÄŸneyecek bir ÅŸeyler vermek

Burada besin deÄŸerinden çok diÅŸetlerindeki basıncı rahatlatmak amaçlanmaktadır. Bu nedenle de çiÄŸnenen ÅŸey soÄŸuk olursa yararı artar. DondurulmuÅŸ çörek , soÄŸuk bir muz , veya havuç , bir tülbente sarılmış buz parçası , lastik bir diÅŸ halkası. BebeÄŸinize çiÄŸnemesi için ne verirseniz verin mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını saÄŸlayın.

  • DiÅŸlerini kaşıyabileceÄŸi ÅŸeyler

Bazı bebekler baÅŸlangıçtaki acı nedeniyle itiraz edebilir. Fakat bir süre sonra acı yerini rahatlamaya bırakır.

  • SoÄŸuk içecekler

BebeÄŸinize bir biberon soÄŸuk su verin. Biberonu reddederse bardakla vermeye çalışın. Bu sayede bebeÄŸinizin su ihtiyacını da karşılamış olur ve ishal veya artmış salyayla kaybettiÄŸi sıvıyı yerine koyarsınız.

  • SoÄŸuk yiyecekler

Buzdolabında soÄŸutulmuÅŸ ÅŸeftali püresi, elma püresi, yoÄŸurt, bebeÄŸinize oda ısısındaki yiyeceklerden daha çekici gelebilir.

DÄ°ÅžLERÄ°N BAKIMI VE KORUNMASI

DiÅŸlerin bakımına süt diÅŸlenme döneminden itibaren gerekli özenin gösterilmesi lazımdır. “Nasıl olsa deÄŸiÅŸecek” diye düÅŸünerek süt diÅŸlerinin bakımının ve tedavisinin ihmal edilmesi yanlıştır. Gerekli durumlarda süt diÅŸlerinin dolgusu ve diÄŸer tedavilerinin yapılması zamanından önce bu diÅŸin kaybedilmesini engeller.

​

DiÅŸler günde en az iki kez iki dakika fırçalanmalıdır. Özellikle akÅŸam yatmadan önce diÅŸlerin fırçalanması çok önemlidir. Uyku sırasında tükürük salgısının miktarı minimuma iner böylelikle tükürüÄŸün diÅŸlerin yüzeyini yıkayıp temizleme özelliÄŸi azalır. Bu yüzden ortamdaki bakteri sayısı ve buna paralel olarak ağızdaki asit ortamı artar.Bu da diÅŸlerin çürümesine neden olur.

 

Süt diÅŸlerini çürüÄŸe karşı korumanın bir baÅŸka yolu da çürüÄŸe meyilli olan derin girintili süt ve sürekli azı diÅŸlerinin çiÄŸneyici yüzeylerinin fissür örtücü maddeler ile diÅŸ hekimi tarafından kaplanmasıdır. Fissür örtücü maddeler bulundukları ortama fluor salınımı yaparlar. Böylelikle çürüÄŸe daha dirençli yüzeyler oluÅŸur.Uygulaması da çok kolay olduÄŸundan çocukların diÅŸ hekimi ile tanışması açısından en kolay yöntemdir. Temizlenmesi güç olan bölgeler kapatılmış olacağından çürük oluÅŸma riski de minimuma inecektir.

​

ÇocuÄŸun ileride iyi bir ağız saÄŸlığına sahip olabilmesi için diÅŸ hekimi ve ailenin elele vermesi gereklidir.

bottom of page