top of page
Implant-Dis-Tedavisi.jpg

Ä°MPLANT NEDÄ°R ?

Alınan her türlü önleme karşın diÅŸlerinizden birini veya bir kaçını çeÅŸitli sebeplerle kaybetmiÅŸ olabilir veya kaybedebilirsiniz. Bu nedenler arasında: diÅŸ eti hastalıkları, ilerlemiÅŸ çürükler ve travmayı sayabiliriz.

ÇEKÄ°LMÄ°Åž OLAN DÄ°ÅžLERÄ°N YERÄ°NE NE YAPABÄ°LÄ°RÄ°Z ?

• Köprü
• Hareketli bir protez
• Ä°mplant

Köprü; eksik bir veya birkaç diÅŸin önündeki ve arkasındaki saÄŸlıklı diÅŸlerden destek alınarak hazırlanan, hekim tarafından yapıştırılan, hastanın çıkartamayacağı sabit protezlerdir.

Hareketli Protez; eksik diÅŸ alanlarının köprü yapılamayacak kadar geniÅŸ olduÄŸu hallerde uygulanan, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen bir protez tipidir.

Ä°mplant; köprü ve hareketli proteze alternatif bir yöntemdir. DiÅŸ eksikliklerinin köprü ve hareketli protezdekinden farklı olarak diÅŸlerin köklerinin de taklit edilerek tamamlandığı özel bir protez tipidir.

Ä°MPLANT NEDÄ°R ?

implant1.jpeg
implant2.jpeg
implant3.jpeg

Ä°mplant diÅŸ eksikliÄŸi olan bölgelerde diÅŸin kökünün görevini görecek titanyum vidaların yerleÅŸtirildiÄŸi bir uygulamadır. Bu titanyum vida çeneye yerleÅŸtirildikten sonra etrafının kemikle dolması ve kemiÄŸe iyice kaynaması için 6 – 8 hafta beklenir. Daha sonra bu vidaya kesik diÅŸ biçimini taklit eden bir parça monte edilir ve üzerine diÅŸ de yapıldıktan sonra implant uygulaması tamamlanmış olur.

HERKESE Ä°MPLANT UYGULANABÄ°LÄ°R MÄ° ?

Bazı durumlarda implant uygulanamayabilir; yetiÅŸme çağındaki çocuklar, kanama problemi olanlar, bazı kemik hastalıkları olanlar, ilaç ve alkol bağımlılarına uygulanmamalıdır. Åžeker hastalarında ise kan ÅŸekeri kontrol altında ise rahatlıkla uygulama yapılabilir.

​​İMPLANTIN UYGULANMASI

Ä°mplantlar çeÅŸitli boy ve çaptadırlar bunlardan hastanın kemik yapısı ve anatomik oluÅŸumlarının durumuna göre en uygun olanı hekim tarafından seçilerek uygulanır.

implant1.jpg
implant2.jpg

Daha sonra bu seçilen implantın kemiÄŸe yerleÅŸtirilebilmesi için çene kemiÄŸinde gerekli olan preparasyon yapılır. Bunun için implant ile uyumlu çaplarda olan üretilmiÅŸ olan frezler kullanılır. 

implant3.jpg

Bu preparasyon için hazırlanmış olan frezler ( aşındırıcılar) sırası ile uygulanır.Tüm bu iÅŸlemler lokal ( bölgesel ) anestezi ile yapılır ve en ufak bir aÄŸrı veya acı olmaz.

implant4.jpg
implant6.jpg
implant5.jpg
implant7.jpg

Kemikte hazırlanan bu boÅŸluÄŸa daha önceden hekimin röntgen ve ağızda yaptığı incelemeler sonunda uygun gördüÄŸü implant steril bir ortamda paketinden çıkartılarak daha önceden kemik üzerinde hazırlanmış olan yuvasına yerleÅŸtirilir.

implant8.jpg
implant9.jpg

Daha sonra implantın osteoentegrasyonunu ( çene kemiÄŸi ile kaynaÅŸmasını ) tamamlaması için 6 – 8 hafta beklenir. Bu sürenin sonunda diÅŸ etinde küçük bir iÅŸlemle gingiva former (diÅŸ eti ÅŸekillendirici) yerleÅŸtirilir. Bu gingiva former bir hafta burada kalır bu süre sonunda diÅŸ eti implantla oluÅŸturmasını istediÄŸimiz ÅŸekle kavuÅŸmuÅŸ olur.

implant10.jpg
implant12.jpg
implant11.jpg
implant27.jpg

Bundan sonraki aÅŸamada çene kemiÄŸine osteoentegre ( çene kemiÄŸine kaynamış ) olmuÅŸ implanttan ölçü alınır. Daha sonra bu implantın üzerine abutment ( kesik diÅŸi taklit eden parça ) takılır. Bu parçanında üzerine laboratuvarda hazırlanmış olan diÅŸ simante edilir ( yapıştırılır ). Tüm bu iÅŸlemler sırasında anestezi ( iÄŸne ) yapılmasına gerek yoktur. Anestezi olmamasına raÄŸmen hiçbir aÄŸrı ya da sızı duyulmaz.

implant17.jpg
implant14.jpg
implant13.jpg
implant15.jpg
implant16.jpg

BÄ°R Ä°MPLANTIN ÖMRÜ NEDÄ°R?

Ä°mplantın ömrü çeÅŸitli etkenlere baÄŸlıdır. Bunlara dikkat edildiÄŸi sürece bir sorunla karşılaÅŸma ihtimali minimuma iner. Ä°mplant uygulamalarının ilk baÅŸladığı zamanlar uygulanan implantları bile ÅŸu anda aÄŸzında taşıyan hastalar mevcuttur.

Bu etkenler:

  1. Ağız hijyeni; diÅŸlerinizi düzenli olarak fırçalayarak iyi bir ağız hijyeni elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra doktorunuzun tavsiyelerini özenle uygulayınız.

  2. Düzenli olarak doktorunuza 6 ayda bir kontrollerinizi yaptırmak üzere uÄŸramanızdır. Unutmayınız ki iyi bir ağız hijyeni hem kendi diÅŸleriniz hem de implantların ömrünü uzatacaktır.

Ä°mplant uygulamalarını ÅŸöyle sıralayabiliriz:

  • Tek diÅŸ eksikliÄŸinin implant üstü tek kron ile giderilmesi

implant22.jpg
implant23.jpg
implant24.jpg
  • Bölümlü diÅŸ eksikliÄŸinin (serbest sonlanan ve/veya diÅŸler arası eksiklik) vidalanabilen veya simante edilen implant üstü kron/köprüler ile giderilmesi

implant25.jpg
implant26.jpg
implant27.jpg
implant28.jpg
implant29.jpg
implant30.jpg
implant31.jpg
implant32.jpg
implant39.jpg
  • Total protezlerin 2-4 implant yardımıyla overdenture protezlere dönüÅŸtürülmesi

implant40.jpg
implant33.jpg
implant34.jpg
  • Alt -üst tam diÅŸsizliÄŸin implant destekler kullanılarak sabit protezlerle giderilmesi.

implant35.jpg
implant37.jpg
implant36.jpg
implant38.jpg
bottom of page