Karayolları, Abdi İpekçi Cd. No:32/D 34255 Gaziosmanpaşa İstanbul
0212 479 45 00

CERRAHİ
"Gömülü Diş" ne demektir?
Sürme zamanı geldiği halde çeşitli nedenlerle ağızda yerini alamayan dişlere " gömülü dişler" denir.
Üçüncü büyük azı dişleri ( yirmi yaş dişleri veya akıl dişleri olarak da bilinir ), en sık rastlanan gömülü dişlerdendir. Üçüncü azı dişlerinin sürebilmesi için ağızda yer bulunmuyorsa ve kişi 25 yaşına geldiği halde halen sürmemişse, " gömülü " olarak değerlendirilirler. Bazen de bu dişler kısmen sürer, ancak hiçbir zaman tam yüksekliğe ulaşamazlar. Üçüncü azılarınız henüz sürmemişse, dişhekiminizi ziyaret ederek durum hakkında bilgi edinebilir ve gömülü kalan dişlerin neden olabildiği ağrı, şişme, enfeksiyon, çürük ve dişeti hastalıkları gibi bazı problemler ortaya çıkmadan etken dişin çekilmesini sağlayabilirsiniz.
Üçüncü azılar neden düzgün bir şekilde sürmezler?
Evrimleşen insanoğlunda çene kemikleri gittikçe küçülmeye başladığı halde azı dişlerinde sayıca azalma tam olarak gerçekleşmemiştir. Bunun sonucu olarak günümüz insanında ağızda son süren üçüncü azı dişleri için genellikle yer kalmamaktadır. Bilindiği gibi üçüncü azı dişleri 15 ile 25 yaşlar arasında sürebilirler.
Gömülü üçüncü azılar ne tip sorunlara yol açabilir ?
Gömülü üçüncü azıların çevresinde kist ve tümörler oluşabilir. Öte yandan, kısmen sürmüş üçüncü azılar da ciddi bir enfeksiyon kaynağıdır. Bu tip dişler ağrının yanında diş eti problemleri ve apselere yol açabilirler. Ancak her üçüncü azı da bu problemlere neden olmayabilir.
Sadece Antibiyotik kullansam olmaz mı?
Antibiyotikler yalnızca kısa bir süre için rahatlama sağlayabilirler. Toplumumuzda bilinçsiz ve çok çeşitli antibiyotik kullanımı yaygın olduğundan, alınan antibiyotikler şikayetlere yol açan mikroorganizmalara her zaman etki etmeyebilir. Üstelik etkili olsalar bile, gerçek problemi ortadan kaldıramazlar. Diğer bir deyişle, antibiyotik alınsa da probleme yol açan diş hala ağızdadır.
Çekim ne zaman gereklidir?
Üçüncü azı dişlerinin çekilmesi için mutlaka problem yaratmalarını beklemek yanlıştır. Dişhekiminizin de önermesi koşuluyla erken dönemde yapılacak üçüncü azı çekimlerinin ileride doğabilecek pek çok problemi önleyeceğini unutmayınız. Örneğin, gömülü üçüncü azılar, ikinci azı dişlerine zarar verebilirler. 16 yaşından önce yapılan çekimlerde iyileşme son derece hızlı olmaktadır. Daimi ikinci büyük azılar sürdükten sonra üçüncü büyük azıların alınması mümkündür. Bu da 11-12 yaş civarında gerçekleşir. Dişhekiminiz, bu dönemde alacağı röntgenler ile üçüncü azı dişlerinin sürmesi için yeterli yer olup olmayacağını tayin ederek çekim için gerekli öneride bulunacaktır.
Eğer şikayetim yoksa ne yapmalıyım?
Ağrı, şişme ve enfeksiyon şikayeti olan kişiler, üçüncü azılarını en kısa sürede çektirmelidirler. Ancak hiçbir şikayet söz konusu değilse, ileride oluşabilecek sorunları önlemek veya olası bir çapraşıklık riskini ortadan kaldırmak için bu dişlerin alınması yararlı olacaktır. Bunun yanı sıra, şikayete yol açmayan gömülü üçüncü azıların erken dönemde alınması ile; nedeni tespit edilemeyen çene ağrıları, hareketli protezlerin doku uyumsuzlukları, diş eti hastalıkları ve tümör gelişimi gibi bazı riskler de ortadan kalkacaktır.
Gömülü dişler nasıl çekilir?
Gömülü dişin üzerindeki diş eti dokusu açıldıktan sonra kemik ve diş üzerindeki bağlayıcı dokular uzaklaştırılır. Ardından diş çekilir ve açılmış olan diş eti dikilir.
Bu operasyondan sonra hastanın dişhekimi tarafından önerilecek bazı ilaçları ( antibiyotik, ağrı kesici v.b ) alması gerekebilir.
ÇEKİM SONRASI UYARILAR
Eğer genel bir rahatsızlığınız ( tansiyon, şeker hast.) varsa doktorunuz sormasa bile rahatsızlığınızı, ilaç kullanıyorsanız kullandığınız ilacı doktorunuza bildiriniz
Diş çekiminden önce dişlerinizi fırçalamış olmanız çekim sonrası iltihaplanmaları önemli ölçüde azaltacaktır.
Çekimden sonra ağzınızı en az yarım saat çalkalamayınız. Ağzınızı çalkalarsanız çekim sonrası oluşan pıhtıyı bozabilir, kanamayı yeniden başlatabilirsiniz.
Çekimden sonra yerleştirilen tamponu yarım saat kadar ısırdıktan sonra çıkarınız ve yeni bir tampon yerleştirmeyiniz.
Diş çekiminden sonra sızıntı halinde bir kanamanız olacaktır. Bu kanama 6 saat ile 24 saat arasında devam edebilir. Kanın tükürüğü boyama özelliği çok fazla olduğu için size kanamanız çok gibi gelebilir, eğer çok endişe ediyor iseniz doktorunuza başvurunuz.
Diş çekiminden sonra ağrınız olabilir bu durumda aspirin dışında bir ağrı kesici alabilirsiniz.
Diş çekiminden sonra meydana gelen boşluğa diliniz yada her hangi bir aleti sokup kurcalamayınız dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrası kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. o bölge ile hiç ilgilenmeyin bir kaç gün içerisinde açık kemigin üzeri dişeti ile örtülecektir.
Eğer mümkünse 24 saat sigara içmeyiniz. ( nikotin yara iyileşmesini geciktirir)
Diş çekiminden sonra uyuşukluk geçene kadar birşey yemeyiniz. Farkında olmadan uyuşuk olan bölgeyi ısırabilirsiniz.
Eğer diş çekimini takiben yüzünüzde şişme, şiddetli ağrı, 24 saati geçen kanama olursa diş hekiminizi arayınız.
Çekimden sonra iki saat bir şey yemeyiniz iki saatten sonrada o gün sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınınız.
Mevcut dişlerinizin sağlığını korumak ve zamansız diş kayıplarını önlemek için 6 ayda bir ağız muayenenizi yaptırmanızı tavsiye ederiz. Geçmiş olsun.