top of page
ortodonti-estetik-ve-klasik-sistemler.webp

ORTODONTÄ°

DiÅŸlerde ve çene yapılarında meydana gelen pozisyon bozukluklarının düzeltilmesini hedefleyen bir bilim dalıdır.

​

Süt diÅŸlerinin dökülüp daimi diÅŸlerin çıkması ile oldukça düzgün bir görünüm arz eden diÅŸ kavsinde bir takım düzensizlikler görülebilir. Bu düzensizliklerin bir çok sebebi olabilir. ÇocuÄŸun doÄŸum ÅŸekli, annenin hamilelikte aldığı ilaçlar, beslenme alışkanlığı, emzik ve biberon kullanımı, çürük diÅŸler, vaktinden önce çekilen süt diÅŸleri ve bunun gibi faktörlere baÄŸlı olabildiÄŸi gibi genetik faktörlerin de rolü vardır.

​

Ortodontik tedavi sabit ve hareketli (hastanın takıp çıkarabileceÄŸi) tedavi olmak üzere iki çeÅŸittir. Ortodontik tedavilerde yaÅŸ faktörü bazı durumlarda önemlidir. Çocuk yaÅŸlarda hastaların tedaviyi kabullenmeleri daha kolay olacağından bu yaÅŸlarda problemin çözümü önemlidir. Ancak eriÅŸkin yaÅŸlarda da ortodontik tedavi mümkündür ve hastaların estetik kaygılarını ortadan kaldırabilecek malzemeler kullanılmaktadır. 

SÜT DÄ°ÅžLERÄ°NÄ°N ÖNEMÄ°

Ortodontik bozuklukların oluÅŸmasındaki edinsel nedenlerden en sık karşılaşılanı, erken süt diÅŸi kaybıdır. Süt diÅŸi dizisine iliÅŸkin diÅŸte oluÅŸan sorunların en kısa zamanda çözümlenmesi, yani dizinin devamlılığının korunması bu sorunun çözümünü getirecektir.
Yitirilen süt diÅŸi yerlerinin kazanılması için yapılacak harcama, bir yer tutucu ya da herhangi bir klinik tedavi uygulamasının en az 20 - 25 katıdır.Lütfen süt diÅŸlerine gerekli olan özeni gösteriniz.

KULLANILAN MALZEMELER 

Braketler,
sabit ortodontik tedavi prensibinin ana kuvvet aktarıcı unsurlarıdır. Tedavi başında yapıştırılır ve tedavinin sonuna kadar diÅŸlerin üzerinde kalır. Ä°htiyaçlara göre çeÅŸitleri vardır;

Estetik Braketler

ortodonti

Metal Braketler

ortodonti

Lingual Braketler(diÅŸlerin iç yüzeyinden uygulanıyor)

ort3.jpeg
ort4.jpeg

ORTODONTÄ°K TEDAVÄ°NÄ°N YAÅžI

 SaÄŸlıklı diÅŸ, diÅŸ eti ve kemik olan her olguda ortodontik tedavi yapılabilmektedir. YaÅŸ, tedavinin toplam süresi ve seçilecek teknik ile ilgili bir ölçüttür.Sadece diÅŸ dizileri ile sınırlı kalmayıp, çeneleri de kapsayan sorunlar yaÅŸla daha yakından ilgilidir.ÇocuÄŸunuzun saÄŸlıklı bir kapanış iliÅŸkisine sahip olabilmesi, sizin göstereceÄŸiniz küçük bir duyarlılığa baÄŸlıdır.Yaşınız ne olursa olsun siz ve çocuÄŸunuz için size "normal" gelmeyen herhangi bir konum deÄŸiÅŸikliÄŸini kesinlikle bir uzmana kontrol ettirmekten kaçınmayın.

ORTODONTÄ°K TEDAVÄ°NÄ°N ZARARI VAR MI?

Direkt olarak ne materyalin, ne de doÄŸru uygulandığı sürece tedavilerin zararı yoktur.Ancak ülkemizde sık olarak karşılaşılan, uzman olmayan diÅŸ hekimlerinin uyguladığı yanlış tedavi yöntemleri ve normal ağız bakımını bile tam olarak yapmayan kiÅŸilerde uygulanan tedaviler dolaylı olarak zararlı olabilmektedir.

ort5.jpeg

Tedavi Öncesi

Tedavi Süresi 

18 Ay

Tedavi Sonrası

ort8.jpeg
ort6.jpeg
ort7.jpeg
ort9.jpeg
ort10.jpeg

ÇOCUÄžUNUZUN DÄ°Åž DÄ°ZÄ°SÄ° VE ÇENE YAPISI NASIL?

Hiç ÅŸüphesiz bütün anne ve babalar, bu soruya iyi yanıtını vermek isterler. Ancak bu yanıtların verilebilmesi için "normal" diÅŸ dizisi ve çene kavramlarının tanımlanabilmesi gerekir. Bu tanımı ise size, konunun uzmanı bir diÅŸ hekimi yapabilecektir. Bunun için bir Ortodontist'e gitmeniz gerekmektedir.Söz konusu olabilecek tedaviler, çocuÄŸunuzun tüm yaÅŸamını etkileyebilecek önemdedir.

​

Åžimdi anne ve babalara küçük bir test yapmalarını öneriyoruz. ÇocuÄŸunuzu veya çocuklarınızı yanınıza çağırarak, diÅŸlerini sıkmalarını önerin ve dikkatle bakın.

  1. Üst diÅŸ dizisi, alt diziyi dışından mı kavrıyor? 

  2.  Alt ve üst azılar birbirini karşılıyor mu? 

Bu mini testi ayna karşısında kendinize de uygulayabilirsiniz. Bulduğunuz yanıtları en kısa zamanda bir uzmana doğrulatın.

ORTODONTÄ°K BOZUKLUK YALNIZCA ESTETÄ°K BÄ°R SORUN MU?

ÇiÄŸneme fonksiyon yetersizliÄŸi, çene eklemi bozuklukları ve fonasyon (konuÅŸma) bozukluÄŸu kiÅŸiye göre estetikten daha öncelikli olarak deÄŸerlendirilebilecek kriterlerdir.

​

Ortodontik anomalilerin nedeni kalıtımsal veya edinsel (sonradan kazanılmış) olabilir. ÖrneÄŸin çürük, enfeksiyon, çekim gibi edinsel nedenler ile uzun süreli yalancı meme, biberon kullanımı, parmak emme, yabancı cisimlerin aÄŸza sokulması gibi kötü alışkanlıklar … Ancak bunların hiçbiri çözümsüz deÄŸildir. Ailelerin bunların üzerine eÄŸilmeleri çok kolay çözümler getirebilecektir. 
 

  • ÇoçuÄŸum geceleri parmak emiyor diÅŸlerine zarar verir mi? 
    Kötü alışkanlıklar dediÄŸimiz parmak emme, yalancı emzik kullanımı, biberon kullanımı, tırnak yeme v.b alışkanlıklar çocuk 3.5 yaşına geldiÄŸinde halen devam ediyorsa mutlaka bıraktırılmalıdır. Devam etmesi halinde bu alışkanlıkların yarattığı etkiler kalıcı hale gelir ve çocuÄŸun ciddi ve uzun süreli ortodontik tedavi görmesi gerekir. Parmak emme bu alışkanlıklar içinde en zor bıraktırılanıdır. ÇocuÄŸunuzda parmak emme teÅŸhis ettiÄŸinizde bir ortodontistin kontrolüne girmenizde yarar var. 

​

  • ÇocuÄŸum gece uyurken horluyor ve gün içinde de aÄŸzı açık duruyor, diÅŸlerinde bazı bozulmalar olduÄŸunu görüyorum baÄŸlantı olabilir mi? 
    Evet. Burnunda soluk alıp vermede güçlük çeken kiÅŸiler otomatikman ağızlarından solunum yapmaya baÅŸlayarak burunlarındaki problemi kompanse etmeye çalışırlar. Ağız solunumu yapan bireylerde sıklıkla ortodontik sorunlar da meydana gelmektedir. Bu yüzden kulak burun boÄŸaz doktoru ve ortodontist kontrolünde olmanız gerekmektedir.

 

  • Ortodontik tedavinin süresi nedir? 
    Vakanın durumuna, hastamızın yaşına baÄŸlı olarak 6 ay ile 36 ay arasında deÄŸiÅŸebilir. 

​​

  • Tedavim sırasında nelere dikkat etmem gerekiyor ? Kısıtlamalar var mı? 
    DiÅŸlerinizin üzerine yapıştırılan tellerin( braket) kırılmadan diÅŸlerin yüzeyinde durması tedavinin baÅŸarısı açısından önemlidir.Bu sebeple yenilen gıdalara özen gösterilmelidir. Tedaviniz süresince aÅŸağıdaki gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir; (ya da küçük parçalara bölerek yemelisiniz) ,

    Sert gıdalar, kuruyemiÅŸ, sert ÅŸekerler 
    Elma, erik , ayva gibi meyveler 
    Cips 
    Sakız, lokum gibi diÅŸlere braketlerinize yapışabilecek ve temizlenmesi zor olan gıdalar 
    Kola gibi asitli içecekler 

​​

  • Tedavi sırasında aÄŸrı veya hassasiyet olacak mı? 
    Tellerin takıldığı ilk günler yanakların ve dudakların iç yüzeylerinde hafif tahriÅŸ ve diÅŸlerde çiÄŸneme sırasında aÄŸrı olabilir. Åžikayetlerinizin derecesi ne olursa olsun en fazla 10 gün içerisinde aÄŸzınızda tel olduÄŸunu hissetmeyeceksiniz. 

​​

  • DiÅŸlerim düzeldikten sonra tekrar bozulabilir mi? 
    DiÅŸleriniz düzeldikten sonra telleriniz diÅŸ yüzeylerinden çıkartılacaktır. Bu iÅŸlemin ardından size mevcut durumu koruması amacı ile pekiÅŸtirme aygıtları uygulanacaktır. EÄŸer bu aygıtlar size önerilen sürelerde kullanılmazsa ve uzun süre kontrole gelinmezse diÅŸlerinizin tekrar bozulma ihtimali vardır.   

​​

  • DiÅŸlerimi düzelttirmezsem ne gibi problemlerle karşılaÅŸabilirim? 
    DiÅŸlerinizdeki düzensizlikler yaşınız ilerledikçe daha ÅŸiddetlenecektir. Yani uzun dönemde diÅŸlerinizin görünümü sizi daha çok rahatsız eder bir hal alacaktır. 

    DiÅŸlerinizin düzgün kapanmıyor olması, çene eklemlerinize normalden daha fazla baskı gelmesine sebep olup, uzun dönemde ağız açıp kapama kısıtlamaları, çene kilitlenmesi gibi problemlere yol açabilir. 

    DiÅŸlerinizdeki düzensizlikten dolayı diÅŸ araları ve bazı yüzeyleri daha zor temizleneceÄŸinden, çürük oluÅŸumu düzenli diÅŸ dizisi olan bir bireye göre daha fazla olacaktır.   

​​

  • DiÅŸlerimde (çocuÄŸumun diÅŸlerinde) ortodontik problemi nasıl teÅŸhis edebilirim? 
    Hastalarımız çoÄŸunlukla köpek diÅŸlerinin yukarda kaldığı ÅŸiddetli çapraşıklık durumlarında uzmana danışmaktadırlar. O düzeyde dikkat çekici bir durum yoksa ortodontik sorunlar geç yaÅŸlarda fark edilmekte ve hastalar “bu yaÅŸta tedavi olamam “ diyerek ortodontik tedaviden vazgeçerek ya o ÅŸekilde kalmayı tercih ediyorlar yada saÄŸlıklı diÅŸlerini kestirerek protez yaptırmak durumda kalıyorlar. 

    Benim önerim yaşı 3 yaşını aÅŸmış her bireyin, ideal olarak 6 ayda 1, eÄŸer bu çok sık oldu diyorsanız en geç senede 1 kere diÅŸ doktoru kontrolüne gitmesidir. GittiÄŸiniz doktor ortodontist olmasa bile, bilinçli diÅŸ doktorları ortodontik problemi teÅŸhis ederek, sizleri uzman kiÅŸilere yönlendirecektirler. 

​​

  • Kulaklarımın önünde aÄŸrı var bu aÄŸrının diÅŸlerimdeki bozukluk ile ilgisi olabilir mi? 
    Çene ve yüz sisteminde oluÅŸmuÅŸ aÄŸrılar, diÅŸlerden kaynaklanabilir. Ama kesinlikle diÅŸlerden kaynaklandığını söylemek zordur çünkü bu aÄŸrılara yol açabilecek birçok sebep olabilir. Bu tarz bir durumda diÅŸlerin tedavisi yapılması gereken birincil iÅŸlemlerden birisidir. 

​​

  • Telleri çıkardıktan sonra diÅŸlerimin üzerinde leke kalır mı? 
    DiÅŸlerin temizliÄŸine hassasiyet gösterilirse leke kalması mümkün deÄŸildir. Leke diye bahsedilen renkleÅŸmeler aslında çürük baÅŸlangıç alanlarıdır. 

​​

  • Tedavi amacı ile bazı diÅŸlerin çekilmesi gerekiyormuÅŸ. DiÅŸ eksiltmenin sakıncası var mı? 
    Ortodontik tedavi amacı ile diÅŸ çekilmesi hastalarımızın velileri tarafından çoÄŸunlukla istenmemektedir. Halbuki diÅŸ çekimi kararı, diÅŸlerin çene kemikleri üzerine yerleÅŸtirilemediÄŸi durumlarda tedavi sonucunun daha baÅŸarılı, elde edilen sonucun daha kalıcı olmasını saÄŸlar.

bottom of page